Paryžiaus Dievo Motinos katedra

Gruodžio 9 dieną Prancūzijos katalikus pasiekė žinia, jog už istorinių paminklų išsaugojimą atsakinga institucija „Commision du Patrimoine“ pritarė naujiems siūlymams atstatant Paryžiaus Dievo Motinos katedrą, kuriuos įgyvendinus garsiosios bažnyčios interjeras būtų paverstas moderniu „pažintiniu taku“.

Prancūzijos kultūros ministerijos agentūra „Commision du Patrimoine“ gruodžio 9 d. susitiko su Paryžiaus arkivyskupijos atstovais, kurie susitikimo metu pristatė savo kontroversiškus siūlymus dėl katedros atstatymo. Po šio susitikimo išplatintas oficialus paveldosaugos agentūros sutikimas su arkivyskupijos siūlymais.

Naujuose planuose yra siūlymai vietoj senovinių klausyklų, šoninių altorių ir skulptūrų sukurti šiuolaikinio meno kūrinius, kurie kartu su sklindančia muzika ir šviesos efektais kurtų „emocines erdves“. Siūloma katedrą paversti tarsi „pažintiniu taku“, vedančiu pro 14 koplyčių, kuriose šiuolaikinės tapybos pagalba būtų vaizduojami epizodai iš Šv. Rašto, užrašyti įvairiomis pasaulio kalbomis – taip pat Afrikos ir Azijos. Viena iš koplyčių turėtų būti paskirta aplinkosauginei žinutei.

Koplyčiose siūloma vaizduoti scenas iš Pradžios knygos, Išėjimo knygos, pranašus, taip pat penkis pasaulio žemynus. Didelę svarbą norima skirti Afrikos ir Azijos žemynams, juos specialiai išryškinant, o Europa, Šiaurės ir Pietų Amerika bei Okeanija atsiduria antrame plane.

„Pažinimo takas“ užbaigiamas koplyčioje, dedikuotoje „susitaikiusiai kūrinijai“, taip nurodant į popiežiaus Pranciškaus encikliką Laudato Si, kalbančią apie aplinkosaugą.

Įgyvendinant naujuosius siūlymus, katedroje taip pat turėtų būti įrengtas modernus naujas altorius, uždengsiantis originalųjį, o navose buvusias kėdes pakeis pervežami šviečiantys suolai, kuriuos bus galima pagal poreikį pervežti į vieną ar kitą katedros vietą. Taip pat katedroje bus įrengti šviestuvai, kurie bus naudojami ir liturgijos metu. Akių lygyje būsiantys šviestuvai pakeis tradicines žvakides, kurios apšviesdavo navą iš viršaus.

Lietuva meldžiasi

Šoninėse koplyčiose įrengiant „pažinimo taką“, ketinama pašalinti jose stovėjusias klausyklas bei įrengti šiuolaikinio meno instaliacijas. Viešojoje erdvėje kaip galimi kandidatai atlikti šiuos darbus minimi keli šiuolaikinio meno autoriai, su kurių darbais galima susipažinti čia. Paryžiaus regiono televizijos kanalas France 3 paviešino trumpą vaizdo įrašą, pademonstruojantį kai kuriuos siūlomų naujovių fragmentus.  

Per pastarąsias dvi savaites viešojoje erdvėje pasirodė tokiems siūlymams prieštaraujančių iniciatyvų. Daugiau nei 100 Prancūzijos akademikų, architektų, filosofų, meno istorikų, žurnalistų, muziejininkų pasirašė žurnale „La Tribune de l‘Art“ ir dienraštyje Le Figaro išplatintą kreipimąsi į valdžią, tačiau į šį kreipimąsi nebuvo atsižvelgta.

Tarp pasirašiusių kreipimąsi – autoritetingiausi savo srities specialistai. Kreipimąsi pasirašė garsios televizijos asmenybės Valérie Expert ir  Stéphane Bern, taip pat garsūs specialistai, dirbantys Sorbonos universitete, Luvre, Britų bibliotekoje, Versalyje, Romos Medičių vilose, bei žymiosios Prancūzijos akademijos (Académie française) nariai.

Garsus Paryžiaus architektas Maurice‘as Culot taip apibūdino katedros atstatymo planą: „Atrodo, lyg į Dievo Motinos katedrą nužengtų Disnėjus. Tai, ką jie siūlo padaryti Dievo Motinos katedrai, niekada nebūtų padaryta Vestminsterio vienuolynui ar Šv. Petro bazilikai Romoje. Tai lyg nuotykių parkas, ir labai vaikiškas bei lėkštas, jeigu įvertinsime šios vietos svarbą.“

Paremkite musu veikla

{ampz:AMPZ_mygtukai}

Prenumeruokite mūsų straipsnių savaitinį naujienlaiškį.

Kiti straipsniai, pažymėti

Susiję straipsniai

Įkeliamas komentaras Komentaras bus atnaujintas po 00:00.

Būkite pirmas pakomentavęs.

Rašyti komentarą...
arba komentuokite kaip svečias