Tomas Kempietis   Publikuota iš: Tomas Kempietis „Kristaus sekimas“ (vertė O. Labanauskaitė, „Ardor“: 1994)
Savimeilė – didžiausia kliūtis tobulėti
Johann Nepomuk Schödlberger, „Bažnyčios viduje Italijoje“, 1830

3 knyga, 27 skyrius

SAVIMEILĖ — DIDŽIAUSIA KLIŪTIS TOBULĖTI 

1. Jėzus. Mano sūnau, jei nori viską turėti, viską atiduok ir nieko, ką turi, savu nelaikyk. Žinok, kad savimeilė tau kenkia daugiau, negu koks nors kitas pasaulio daiktas. Prie kiekvieno dalyko prisirišama tiek, kiek ir kokia meile jis pamilstamas. Jei tavo meilė bus gryna, paprasta ir tvarkinga, joks daiktas tavęs nepavergs. 

Netrokšk to, kas tau uždrausta, atsisakyk to, kas per daug apsunkina tavo sielą ir jai atima laimę. Keista, kad neatsiduodi man iš visos širdies su visais savo norais ir troškimais. 

2. Kodėl vargsti nereikalingai liūdėdamas ir kankiniesi nereikalingais rūpesčiais? Atsiduok mano valiai, ir viskas bus gerai. Jei ieškai to ar kito, jei nori būti čia ar ten vien tik dėl to, kad save patenkintumei ir pagal savo įgeidžius gyventumei, tai niekad neturėsi jokios ramybės, nes visur rasi ką nors, kas tau nepatiks arba kas tau pasipriešins. 

3. Tad ką padės daugelio žemiškų dalykų įsigijimas? Naudingiau bus jų nekęsti ir jų troškimą išrauti iš savo širdies. Nemanyk, kad šitas įspėjimas liečia tik pinigus ir turtus — jis liečia ir vaikymąsi garbės, tuščių pagyrimų troškimą ir visus tuos dalykus, kurie pasibaigia su pasauliu. 

Jei neturima uolumo dvasios, visur bus nesaugu; ieškoma ramybė taip pat ilgai netvers, jei neturės tikros atramos, t. y. jei nebus atremta į mane. Pats gali pasikeisti, bet geresnis pasidaryti pats negali. Pirmoji proga tave suvilios, ir vėl pateksi į tą pačią vietą, iš kurios pabėgai, jeigu dar ne į blogesnę. 

MALDA ŠIRDIES SKAISTUMUI IR IŠMINČIAI IŠPRAŠYTI 

444. Mokinys. Viešpatie, palaikyk mane Šv. Dvasios malone. 

Stiprink mane vidiniai savo dorybe, kad aš išvyčiau iš savo širdies visus kankinančius tuščius rūpesčius ir nepasiduočiau jokiam brangaus ar menko daikto troškimui, bet kad — įvertindamas daiktus pagal tikrąją jų vertę — suprasčiau, jog jie nyksta, o kartu su jais ir aš pats. 

Nes nieko nėra amžino pasauly, viskas tuštybė ir dvasios vargas. Koks išmintingas žmogus, kuris taip mano! 

5. Viešpatie, duok man dangiškos išminties, kad aš išmokčiau tavęs ieškoti ir tave surasti, tavimi gėrėtis ir tave mylėti už visa labiau, o visa kita, pagal tavo išminties nurodymus, vertinti tik tiek, kiek yra verta. 

Duok man nusimanymo protingai vengti pagyrimų ir kantrybės pakęsti tuos, kurie mane persekioja. 

Didelė išmintis yra nesijaudinti dėl kiekvieno papeikimo ir abejingai klausytis kiekvieno pagyrimo. Tik šitas kelias yra saugus ir tikras pažangos kelias. 

Paremkite musu veikla

Prenumeruokite mūsų straipsnių savaitinį naujienlaiškį.

Kiti straipsniai, pažymėti

Susiję straipsniai

Įkeliamas komentaras Komentaras bus atnaujintas po 00:00.

Būkite pirmas pakomentavęs.

Rašyti komentarą...
arba komentuokite kaip svečias
0
bendrinimų
Naudojant slapukus Jūsų naršymas tinklapyje bus patogesnis. Paspausdami „Sutinku“ Jūs leisite naudoti tinklapio slapukus Jūsų naršyklėje.